Zať španielskeho kráľa je zapletený do korupčného škandálu

24.02.2013 Celý región

Palma de Mallorca 23. februára (TASR) - Iňaki Urdangarín, zať španielskeho kráľa Juana Carlosa, dnes pred vyšetrujúcim súdom poprel účasť na korupčnom škandále, pričom uviedol, že mu kráľovský palác odporučil, aby sa vzdal svojich obchodných aktivít, nakoľko nie sú vhodné pre jeho spoločenský status. Informovala o tom agentúra DPA.

Urdangarín, 45-ročný manžel princeznej Cristiny, na súde povedal, že palác mu nepovolil, ale ani nezakázal činnosť v neziskovej spoločnosti Nóos, ktorú viedol v rokoch 2004-2006.

Urdangarín a jeho bývalý obchodný partner Diego Torres sú podozriví zo sprenevery šiestich miliónov eur z verejných zdrojov prostredníctvom danej spoločnosti, ktorá organizovala športové a turistické podujatia na Baleárskych ostrovoch a vo východnej Valencii.

Podľa vlastných slov Urdangarín poslúchol radu kráľovského paláca a svoje aktivity v spoločnosti ukončil. Torres však vyhlásil, že Urdangarín opustil Nóos iba formálne a naďalej tajne pokračoval vo svojich obchodoch.

Kráľ Juan Carlos údajne Urdangarínovi pomáhal hľadať sponzorov pre jeho projekty. Vyšetrovatelia zatiaľ vylúčili priamu účasť Urdangarínovej manželky Cristiny na prípade, dokonca nefiguruje ani medzi podozrivými osobami. Urdangarín sa po prvý raz objavil na súde pred rokom a odmieta všetky obvinenia.
 

Vyberte región